|
|
Strona główna Wiersze znanych Interpretacje Wiadomości poetyckie Konkurs "Opowiadanie o śmierci" Poezja [debiuty] |
|
Strona główna | Lista czytelników | Rejestracja | Zaloguj się Witamy na forum. Aktualnie nie jesteś zalogowany(a) |
| Ogłoszenie | ||
|
| Forum / Haiku
Strona: 1 |
Dodaj wiersz do ulubionych |
Dodaj autora do ulubionych
polecamy: Pełny ekran | Dodaj komentarz |
|
coraz więcej gwiazd |
|
|
Pamiętasz „maleńki namiocik”? Tu zastosowałaś coś podobnego: „powoli cichnie” :-) Zapis bardzo ładnie łączy przeszłość z teraźniejszością - kołysanka babci, już bez babci. To były jedne z najpiękniejszych chwil w życiu, pogranicza jawy i snu. Teraz w dziecięcych sypialniach na suficie przykleja się fosforyzujące gwiazdki i babcie są niepotrzebne. Dnia: 2007-08-22 09:53:54, napisał(a): Boskie Kalosze Komentarzy: 4496 |
|
|
coraz więcej gwiazd - bo Babcie odchodzą do nieba - w naszym życiu pojawiają się nowe osoby 2 i 3 wers - zapominamy o tych, co odeszli - tracimy dziecięcą naiwność I jeszcze warstwa "fotograficzna" czy wcześniej uśnie - babcia - czy wnuczek ;) Dnia: 2007-08-22 10:47:41, napisał(a): Jemall Komentarzy: 408 już za późno na tęczę za wcześnie |
|
|
Jestem wzruszona. Pięknie odczytaleś wszystko to, co chciałam pokazać. Dziękuję Ci, jasna :-)) Dnia: 2007-08-22 11:13:41, napisał(a): jasna Komentarzy: 1444 |
||
|
Na razie trudno mi się pogodzić z podobieństwem „powoli cichnie”, a „maleńki namiocik”. Kontekst i znaczenie są różne i technika też inna. Ale jak tylko mi czas pozwoli, wrócę do głębszej analizy. Twoja interpretacja też mi się podoba. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam, jasna :-) Dnia: 2007-08-22 11:24:23, napisał(a): jasna Komentarzy: 1444 |
||
|
Tutaj "cii…chy" sprzeciw… :-) W takich przypadkach kołysanka urywa się nagle, nie - cichnie z wolna. Skąd wiem? Moja babcia zawsze zasypiała szybciej ode mnie, tak jak teraz moja mama – babcia moich dzieci. Tak zwana nadinterpretacja ;-) Dnia: 2007-08-22 11:28:06, napisał(a): Boskie Kalosze Komentarzy: 4496 |
|
|
Pozwolę sobie skorzystać ze Słownika PWN: cichnąć - "stawać się cichym, cichszym; pogrążać się w ciszy, uciszać się, milknąć" Wobec powyższego "powoli" wydaje się - teoretycznie - zbędne? Jednak oczywiste jest jego zastosowanie w takiej sytuacji. Przynajmniej dla mnie :-) Dnia: 2007-08-22 11:36:27, napisał(a): Boskie Kalosze Komentarzy: 4496 |
|||
|
Pięknie Jasna! Dnia: 2007-08-22 11:54:11, napisał(a): Orston Komentarzy: 1354 www.orston.blogspot.com |
|
|
Jeśli jest oczywiste, to jestem uratowana ;-)) więc powoli staję się cicha, cichsza; :-)) Zwrot powoli cichnie w googlach występuje aż 1450 razy. W słownikach nie miałam czasu sprawdzić więc nie mam więcej argumentów.
Mamy zatem różne doświadczenia. :-) Z pozdrowieniami i uśmiechem, jasna :-)) Orstonie :-)"jeden uścisk ręki, jedno słowo - dzięki!" (Oj, to chyba nie ja wymyśliłam. Na wszelki wypadek dam w cudzysłów). Dzie wuszko o takiej interpretacji nie pomyślałam. Tak mogą tylko poeci :-)) P.S. Dlaczego Ty mówisz do mnie "pani"? Ostatnio edytowany przez jasna (2007-08-22 23:36:07) Dnia: 2007-08-22 22:56:28, napisał(a): jasna Komentarzy: 1444 |
||
|
Dzie wuszka!!! O! pardąsik... Chyba też polubiłam Panią ;-)))) ((:D)) Dnia: 2007-08-22 23:25:32, napisał(a): jasna Komentarzy: 1444 |
||
|
Popieram w całej jasności :-) Dnia: 2007-08-24 08:12:17, napisał(a): Fanaberka Komentarzy: 2640 wytraw mnie spośród straw (dzie wuszka) |
||
|
Dziękuję Fanaberko :-)) |
|
|
| Strona: 1 |
Dodaj wiersz do ulubionych |
Dodaj autora do ulubionych
polecamy: Pełny ekran | Dodaj komentarz |
|